Project

De Coöperatieve Productie- en Verbruiksvereniging De Ploeg is opgericht in 1923 in Bergeijk. Zij bestond onder meer uit een vegetarisch herstellingsoord en een bedrijf in huishoud- en later woningtextiel. Hieruit is Weverij De Ploeg ontstaan. In 1941 volgt de oprichting van meubelfabriek ’t Spectrum, dat tot 1974 aan De Ploeg verbonden bleef en later onder de naam Spectrum zelfstandig verder ging.

In 1958 kreeg De Ploeg een nieuwe fabriek naar ontwerp van Gerrit Rietveld. De Ploeg ontwikkelde zich tot een toonaangevend bedrijf dat in hoog aanzien stond bij (interieur)architecten en vormgevers. In 2007 volgt de sluiting. De Ploeg komt in handen van Artex. Vanaf 2009 verschijnt het label De Ploeg weer opnieuw op de markt.

De Ploeg

In 2010-2012 is de collectie ontsloten en gedigitaliseerd als onderdeel van een landelijk project ontsluiting vormgevingsarchieven. Het Ploeg-project kwam tot stand dankzij de ondersteuning van:

subsidiegevers Mondriaan Fonds Provincie Noord-Brabant Erfgoed Brabant Gemeente Bergeijk Spectrum Vrienden van het Textielmuseum

Website

Beleef de Collectie wordt getoond in Pivot, een innovatieve collectie-browser die werkt met Silverlight. Je kunt Silverlight gratis installeren op een Mac of PC. Silverlight werkt niet op een iPad of iPhone, doorzoek dan de gehele collectie in Bladeren.